داروی تعدیل کننده بدن خشکی و رطوبت بدن
مصرف خرما با آب برای خشکی در بدن و بدون آب برای دفع رطوبت از بدن مفید است.
فواید دارو
خشکی در بدن و پوست
عطش زیاد
زیاد کننده رطوبت در بدن
چاق کننده
دارو در روایات
« شکا رَجُلٌ إِلَى مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ (علیه السلام) ، الرَّطُوبَه، فَأَمَرَهُ أَنْ یَأْکُل القمر الْبَرْنِی عَلَى الرِّیقِ وَلَا یَشْرَبَ الْمَاءَ، فَفَعَلَ ذَلِکَ فَذَهَبَتْ عَنْهُ الرُّطُوبَهُ وَ أَفْرَطَ عَلَیْهِ الْیُبْسُ، فَشَکَا ذَلِکَ إِلَیْهِ، فَأَمَرَهُ أَنْ یَأْکُلَ السَّمْرَ الْبَرْنِی عَلَى الرِّیقِ وَیَشْرَبَ عَلَیْهِ الْمَاءَ، فَفَعَلَ فَاعْتَدَلَ»
مردی از رطوبت زیاد به امام کاظم (علیه السلام) شکایت کرد. امام به او دستور داد خرمای برنی را ناشتا بخورد و پس از آن آب ننوشد. او این کار را کرد و رطوبت بدنش رفت و بدنش خشک شد و از این خشکی زیاد به امام شکایت کرد و امام دستور داد خرمای برنی بخورد و پس از آن آب بنوشد. او این کار را کرد و بدنش متعادل شد. (طب الأئمه ابن سابور الزیات، ص ۶۶ )
در روایت دیگری آمده است :
« عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحَسَنِ بْنِ شَمُونٍ قَالَ: کَتَبْتُ إِلَى أَبِی الْحَسَنِ (علیه السلام) أَنْ بَعْضُ أَصْحَابِنَا یَشْکُو الْبَخَرَ، فَکَتَبَ إِلَیْهِ، کُلِ التَّمْرَ الْبَرْنِی، وَکَتَبَ إِلَیْهِ آخَرُ یَشْکُو یُبْساً، فَکَتَبَ إِلَیْهِ : کُلِ السَّمْرَ الْبَرْنِی عَلَى الرِّیقِ وَاشْرَبُ عَلَیْهِ الْمَاءَ، فَفَعَلَ فَسَمِنَ وَ غَلَبَتْ عَلَیْهِ الرُّطُوبَهُ، فَکَتَبَ إِلَیْهِ یَشْکُو ذَلِکَ، فَکَتَبَ إِلَیْهِ کُل التَّمْرَ الْبَرْنِی عَلَى الرِّیقِ وَلَا تَشْرَبْ عَلَیْهِ الْمَاءَ فَاعْتَدَلَ».
محمد بن حسن بن شمون میگوید به امام کاظم (علیه السلام) نامه نوشتم که بعضی اصحاب ما از رطوبت زیاد شکایت دارند امام کاظم(علیه السلام) برای او نسخه نوشت خرمای برنی بخور فرد دیگری برای امام کاظم (علیه السلام) به نامه نوشت و از خشکی شکایت میکرد امام کاظم برای او نسخه نوشت خرمای برنی را ناشتا بخور و پس از آن آب بنوش او این کار را کرد و چاق شد و رطوبت بر او غلبه کرد و برای امام کاظم این را ابتلا به غلبه رطوبت نوشت و امام کاظم برای او نسخه نوشت خرمای برنی را ناشتا بخور و پس از آن آب ننوش او هم این کار را کرد و بدنش متعادل شد.
در روایتی دیگر به نقل از عمار ساباطی آمده است:
« عَنْ عَمَّارِ السَّابَاطِیِّ قَالَ(علیه السلام): کُنْتُ مَعَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(علیه السلام) ، فَأُتِیَ بِرُطَبٍ، فَجَعَلَ یَأْکُلُ مِنْهُ، وَ یَشْرَبُ الْمَاءَ، وَ یُنَاوِلُنِی الْإِنَاءَ، فَأَکْرَهُ أَنْ أَرَدَّهُ، فَأَشْرَبُ حَتَّى فَعَلَ ذَلِکَ مِرَاراً، فَقُلْتُ لَهُ: إِنِّی کُنْتُ صَاحِبَ بَلْغَمٍ، فَشَکَوْتُ إِلَى أَهْرَنَ طَبِیبِ الْحِجَازِ، فَقَالَ لِی: أَ لَکَ بُسْتَانُ؟ قُلْتُ: نَعَمْ، قالَ: فَفِیهِ نَخْلُ؟ قُلْتُ: نَعَمْ، قَالَ: عُدَّ عَلَیَّ مَا فِیهِ، فَعَدَدْتُ عَلَیْهِ حَتَّى بَلَغْتُ الْهِیرُونَ، فَقَالَ لِی: کُلْ مِنْهُ سَبْعَ تَمَرَاتٍ حِینَ تُرِیدُ أَنْ تَنَامَ وَلَا تَشْرَبِ الْمَاءَ، فَفَعَلْتُ، فَکُنْتُ أُرِیدُ أَنْ أَبْزُقَ فَلَا أَقْدِرُ عَلَى ذَلِکَ، فَشَکَوْتُ ذَلِکَ إِلَیْهِ، فَقَالَ: اشْرَبِ الْمَاءَ قَلِیلًا وَ أَمْسِکْ حَتَّى تَعْتَدِلَ طَبِیعَتُکَ فَفَعَلْتُ، فَقَالَ: أَبُو عَبْدِ اللهِ ، أَمَّا أَنَا فَلَوْ لَا الْمَاءُ بِالْبَیْتِ لَا أَذُوتُهُ». وسائل الشیعه ج۲۵ ص۱۴۳ «نزد امام صادق(علیه السلام) بودم برای او خرما آوردند. او شروع کرد به خوردن و نوشیدن آب به من هم آب داد. من هم آب خوردم. این کار را چندین بار تکرار کرد به امام صادق ام عرض کردم من مبتلا به بلغم بودم از بلغم به ، اهرن طبیب حجاز شکایت کردم به من گفت: آیا باغ داری؟ گفتم بله گفت در این باغ نخل هم هست؟ گفتم بله: گفت بشمار چه نخلهایی داری شمردم تا رسیدم به هیرون به من :گفت هنگام خواب از این (هیرون) هفت دانه خرما بخور و پس از آن آب نخور. من گفتم این کار را کردم تا جایی که دهانم خشک شد و نمی توانستم آب دهان بریزم این مشکل را به او (طبیب) گفتم او :گفت خرما بخور و مقداری آب بخور و دست نگه دار تا طبیعت تو معتدل گردد، من هم این کار را کردم امام صادق (علیه السلام) فرمود: اگر آب نباشد خرما نمیخورم
مواد لازم و مقدار آن
التمر البرنی = خرمای برنی به مقدار نیاز
الْمَاءَ = آب به مقدار نیاز
روش مصرف دارو
شخص باید حداقل هفت دانه خرما با آب بخورد و این شیوه برای خشکی بدن و تحمل تشنگی مفید است. اگر خرما بدون آب خورد شود در تعدیل و زیادی رطوبت و بلغم در بدن مؤثر است.
بدون دیدگاه