داروی مرکب چهارم و نحوه ساخت آن
مقدمه
یکی از داروهای طب اسلامی داروی مرکب چهارم است که به آن بقس ۴ و حب بلسان نیز می گویند؛ این داروی از ترکیبات گیاهی درست شده و برای برخی از بیماری ها موثر است.
خواص مرکب چهارم
این داروی تقویت کننده جنسی است. این دارو، کلیه را گرم می کند و برای کسانی که کلیه شان کم کار شده این دارو برایشان حیاتی است.
کسی که از این دارو استفاده می کند زیاد همبستر می شود و برون را از مفاصل خارج می کند. و نیز برای کمر درد، اسهال، برای باد شکم، التهاب مفاصل، برای کسی که نمی تواند ادرار کند و یا آن را کنترل کند و پروستاتش مشکل دارد و شاید شامل شب ادراری هم بشود.
همینطور برای طپش قلب، تنگی نفس، نفخ شکم، سیری مفرط (تخمه) نیز مفید است.
دیگر خواص مرکب چهارم
همچنین این دارو درمان پیچش شکم، جلای قلب، مرکب چهارم اشتها آور است، درد سینه و تسکین قلب، زردی چشم، و زردی بدن (شاید منظور هپاتیت و یرقان باشد).، زیاد تشنه شدن، ضعف چشم یا بیماری چشم، پسردرد و کوچک شدن مغز، برای تب و لرز و هر بیماری کهنه و تازه موثر است
نحوه ساخت و تهیه مرکب چهارم
هلیله سیاه و هلیله زرد و سقمونیا[۱] از هر کدام ۶ مثقال بر می دارید.
فلفل سیاه و دار فلفل (فلفل دراز) و زنجبیل خشک و زنیان و خشخاش قرمز[۲] و نمک هندی [۳] از هر کدام چهار مثقال.
ناز مشک[۴] و هل و سنبل طیب و شقاقل [۵] و عود البلسان [۶] و سلیخه مقشره[۷] و علک رومی[۸] و عاقرقرحا[۹] و دارسینی[۱۰] از هر کدام دو مثقال،
این ها را با هم آسیاب نموده و سپس مخلوط می کنید. بجز سقمونیا که الک نباید بشود. فقط آسیاب می کنید و اضافه می نمایید.
۸۵ مثقال شکر سجستان یا سیستان که در قدیم جزء شکرهای خوب بوده و این شکر را در یک ظرف در آب ولرم حل می کنید.
و سپس داروها را به آن اضافه می کنید و با عسلی که کفش گرفته شده یک خمیر درست می شود .
(عسل را وقتی روی آتش قرار می گیرد کف می کند و آن کف ها باید گرفته شود).
آنگاه آن را در یک ظرف شیشه ای یا در کوزه سبز نگهدرای می کنید. و هرگاه نیاز شد ناشتا دو مثقال با هر آبی که می خواهی بخورید. و هنگام خواب هم به همین شکل استفاده می کنید.
مرکب چهارم داروی عجیبی است برای همه بیماری های فوق انشاء الله موثر است.[۱۱]
نحوه مصرف
راوی می گوید: به اندازه دو مثقال یعنی ۹ گرم مصرف شود. ما دستور مصرف یک مثقال را می دادیم اما امام (ع) به دو مثقال تغییر دادند.
پانویس:
[۱] یک نوع صمغ که تقلبی آن در بازار خیلی زیاد است.
دارای رنگهای سفید و زرد و سیاه و به ظاهر سفت و سخت است.
و اما وقتی فشار می دهد به پودر تبدیل می شود که از مشخصه های سقمونیای اصل می باشد.
[۲] همان خشخاش ارغوانی است که تخمش طوسی رنگ است نه سفید است و نه سیاه
[۳] نمک هندی: یا کالا نمک و در فارسی نمک سیاه گویند.
[۴] کمیاب بوده و شبیه هسته آلبالوست.
[۵] شقاقل: همان هویج صحرایی یا زردک است.
[۶] درختی در مصر است به نام بلسات که هم از چوبش استفاده می شود و هم از تخمش.
[۷] مقشره یعنی پوست کنده شده که همان پوست تنه درخت است دارچینی سفت و تیره رنگ که بوی دارچین هم دارد.
[۸] همان مصطکی است.
[۹] ریشه یک گیاهی است شبیه ریشه ترخون
[۱۰] همان ارچین
[۱۱] طب الائمه، ص: ۷۸.
برای تهیه می توانید به فروشگاه مصباح مراجعه نمایید.
همچنین شما می توانید با طرح پرسش در دیدگاه ها سوالات خود را در این زمینه از کارشناسان ما بپرسید و همچنین تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.
بدون دیدگاه